Apple A18 İşlemci Özellikleri Neler?

campaign-image

YouTube üzerinde yaklaşık 2 milyon kişi tarafından anlık olarak izlenen Apple Glowtime etkinliğinde, Apple Watch 10, AirPods 4 ve yeni iPhone 16 serisi tanıtıldı. Bunlara ek olarak, iPhone 16 modellerinde kullanılacak olan A18 işlemcinin yapabildikleri de tüm dünyayla paylaşıldı. Peki, Apple A18 işlemci özellikleri neler? Hadi daha yakından göz atalım!

Apple A18 İşlemci Özellikleri

  • CPU Çekirdeği: 6 Çekirdek (2 adet performans ve 4 adet verimlilik)
  • CPU Gücü: A16 Bionic çipten %30 daha performanslı
  • Grafik İşlemcisi: 5 adet Apple GPU
  • GPU Gücü: A16 Bionic çipten %40 daha performanslı
  • Üretim Teknolojisi: 3nm
  • Ray Tracing: Var
  • Neural Engine: 16 çekirdek

Glowtime etkinliğinde tanıtılan Apple A18 işlemci özellikleri, teknoloji meraklıları tarafından büyük beğeni topladı. Apple’ın önceki işlemcileriyle kıyaslandığında, A18 işlemcide bulunan CPU ve GPU birimleri çok daha hızlı çalışıyor.

Apple A18 Özellikleri Neler?

Yeni teknolojilerle üretilen A18 işlemci, iPhone 15 serisinde kullanılan A16 Bionic çipten yaklaşık %30, iPhone 14 serisindeki A15 Bionic çipten ise yaklaşık %50 daha iyi performans sergiliyor. Bu da kullanıcıların hem mobil oyunlarda hem de yüksek işlemci gücü gerektiren uygulamalarda en iyi deneyimi elde etmesini sağlıyor.

A18 İşlemci Çok Daha Verimli!

Apple, yenilikçi teknolojilerden faydalanarak ürettiği A18 işlemcide verimliliği de göz önünde bulundurmuş. Yüksek performans ile çalışan CPU ve GPU birimleri, A16 Bionic işlemciye kıyasla %30 daha az güç kullanacak. Apple’ın yeni işlemcisinde GPU birimi dikkat çekiyor. Selefine göre %40 daha hızlı çalışan grafik biriminin güç tüketimi ise %35 düşürülmüş.

Apple A18 işlemcinin sahip olduğu gücü kullanırken daha az kaynak tüketmesi, iPhone 16 modellerinin tek bir şarj ile uzun bir süre açık kalabileceği anlamına geliyor. 5 çekirdekli Apple GPU barındıran bu işlemci ile AAA oyunlar herhangi bir kasma ve donma sorunu olmadan oynanabilecek.

A18 İşlemci Daha Verimli Çalışıyor

Yeni A18 çipinde yer alan GPU birimi, Ray Tracing desteği sayesinde kullanıcıların mobil oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. NVIDIA RTX modellerinde gördüğümüz Ray Tracing özelliği, ışıklandırmanın gerçeğe uygun bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Ayrıca, 16 çekirdekli Neural Engine sayesinde yapay zekâ odaklı işlemler saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilecek.

Sonuç

Hazırladığımız bu içeriğimizde, etkinliği kaçıranlar ve meraklı kullanıcılar tarafından araştırılan “Apple A18 işlemci özellikleri neler?” sorusunu yanıtladık. İşlemcinin özelliklerine baktığımızda, Apple’ın mobil oyun deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını görebiliyoruz. Yeni işlemci, diğer birçok alanda da kullanıcılara eşsiz bir iPhone deneyimi sunacaktır.

İlgili Bloglar