Google Lens Nedir? Nasıl Kullanılır?

campaign-image

Google'ın geliştirdiği ürünlerin pek çoğu, günün her anında milyonlarca kişi tarafından aktif olarak kullanılabilmektedir. Google Lens uygulaması da bunlardan biridir. Bu yazımızda Google Lens nedir, nasıl kullanılır sorularının cevaplarını ve uygulamanın kullanım alanları hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Google Lens Nedir?

Google Lens, yapay zeka desteğiyle görüntüleri internet ortamında tarayarak en yakın sonuçları bulmaya yarayan bir teknolojidir. Google'ın mobil cihazlar için geliştirdiği bu teknoloji, akıllı telefonlarla etraftaki nesneleri tanımlamaya olanak verir. Nesneleri tanımlamanın yanı sıra metin okuma, ürün araştırma ve bazı çeviri işlemlerini gerçekleştirebilir.

Google Lens Avantajları Nelerdir?

  • Görseldeki metinleri kopyalayabilir, sesli okutabilir ve çeviri yapabilir.
  • Görselde bulunan ürünü tanıyarak, benzer ürünleri ve fiyatlarını gösterir.
  • Bitkileri veya hayvanları tanımlayarak, isimlerini ve detaylı bilgilerini sunar.
  • Görselde yer alan ünlü kişileri veya sanat eserlerini tanıyarak, onlar hakkında bilgiler verir.

Bu uygulama ile günlük hayatta ihtiyaç duyulan bilgilere çok kısa sürede ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda, cihazın kamerasını oldukça geniş bir bilgi kaynağına dönüştürdüğü söylenebilir.

Google Lens Avantajları

Google Lens'in Kullanım Alanları

  • Çeviri Yapabilme
  • Ürün Araştırma
  • Görsel Arama
  • Yapılar Hakkında Bilgi Edinme

Çeviri Yapabilme

Anlık çeviriler birçok kişi için oldukça önemlidir. Özellikle yurt dışına çok sık çıkan kullanıcılar, bazı metinlerin çevirilerine anlık olarak ihtiyaç duyabiliyor. Bu uygulama sayesinde telefon kamerasını çeviri gerektiren metne doğrultmak yeterlidir. Uygulama, metni saniyeler içinde istenilen dile çevirebilmektedir.

Ürün Araştırma

Alışveriş yapmaktan hoşlanan kullanıcılar, bu uygulamadan büyük ölçüde faydalanıyorlar. Alışveriş öncesi ihtiyaç duyulan ürünlerin uygulamaya taratılmasıyla benzer ürünlerin fiyatları kolayca karşılaştırılabiliyor.

Görsel Arama

Görsel arama özelliği ile Google Görseller içinde yer alan görsellerin ve benzerlerinin hangi sitelerde kullanıldığı bulunabiliyor. Böylece kullanıcılar çok sevdikleri bir ürün veya beğendikleri bir görselle ilgili çok daha hızlı araştırma yapabiliyorlar.

Yapılar Hakkında Bilgi Edinme

Bu uygulama, çevredeki yapılar hakkında bilgi edinmek için kullanılabiliyor. Telefonun kamerası bilgi edinmek istenen binaya doğrultulduğunda, uygulama Google Maps üzerinden aldığı bilgileri paylaşıyor.

Örneğin, sanatsal değere sahip olan bir bina taratıldığında, binayla ilgili detaylı bilgilere ve kullanıcı incelemelerine saniyeler içinde ulaşılabiliyor.

Google Lens Nasıl Kullanılır?

Uygulamanın sunduğu özelliklerden yararlanmak isteyenler “Google Lens nasıl kullanılır?” sorusuna yanıt arıyor. Uygulama Android ve iPhone telefonlarda farklı şekillerde kullanılıyor. Hadi bu sistemin nasıl kullanıldığına göz atalım.

Google Lens Nasıl Kullanılır?

Android Telefonlarda Google Lens Nasıl Kullanılır?

Android akıllı telefonlarda Google Lens kullanmak, iPhone modellerine göre çok daha basittir. Bunun en temel nedeni, uygulamayı kullanmak için ekstra bir indirme yapmaya gerek olmamasıdır.

Doğrudan Google Fotoğraflar veya Google Asistan üzerinden bu uygulamayı kullanmak mümkündür. Bunların yanı sıra, yeni nesil birçok Android telefon modelinin kamerasında Google Lens özelliği bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde kameranın doğrultulduğu nesneler taranabilmektedir.

iPhone'da Google Lens Nasıl Kullanılır?

  1. İlk olarak App Store üzerinden “Google” uygulamasını indirin.
  2. Google uygulamasını açın.
  3. Gmail hesabınıza giriş yapın ve ekranın sağ üstünde yer alan “Google Lens” ikonuna dokunun.
  4. Kamera otomatik olarak açılarak uygulama kullanılmaya hazır hale gelecektir.

Google Lens Kapatma Nasıl Yapılır?

Bu özellik birçok cihazda varsayılan olarak açık olduğu için kullanıcılar bu durumdan rahatsız olabilirler. Fotoğraf galerisinde dolaşırken uygulamanın bilgi araması yapması çoğu kullanıcı tarafından kabul edilen bir durum değildir.

Google Lens'i kapatmak için uygulamayı açtıktan sonra ayarlar menüsüne girin. Ayarlar menüsünde otomatik tanıma özelliğini devre dışı bırakın. Bu adımların ardından uygulama, günün her anında tarama yapmayacak ve yalnızca ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılabilir hale gelecektir.

Google Lens Hangi Telefonlarda Kullanılabilir?

Bu uygulama Android ve iOS işletim sistemin sahip olan bütün akıllı telefonlarda kullanılabilir. Ancak iOS telefonlarda kullanabilmek için ekstra bir uygulama yüklemek gerekiyor.

Google Lens Ücretli mi?

Uygulamayı kullanmak için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur. Google, bu hizmeti tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıma sunuyor.

Sonuç

Bu yazımızda kullanıcıların çeşitli alanlarda işlerini kolaylaştıran Google Lens uygulaması hakkında merak edilen soruları cevapladık. Siz de bu uygulamayı kullanmaya başlayarak çoğu işinizi oldukça kısa süreler içinde tamamlayabilirsiniz.

İlgili Bloglar