IMEI Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar? Nasıl Ödenir?

campaign-image

2025 yılında IMEI telefon kayıt ücreti için gelen zamdan sonra yurt dışından telefon almak ile Türkiye’den telefon almak arasında pek bir fiyat farkı kalmadığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz Kasım ayında açıklanan enflasyon miktarı ile yurt dışı telefon kayıt ücreti için uygulanacak zam belli olmuştu. 2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar? Yurt dışı telefon kayıt harcı nasıl ödenir? Sorularının yanıtlarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Nedir?

Yurt dışından satın alınan akıllı telefonların Türkiye’de aktif olarak kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması zorunludur. Yurt dışından getirilen cep telefonları, IMEI kayıt ücreti ödenmeden kullanılamıyor.

IMEI Kayıt Ücreti Ne Anlama Geliyor?

İngilizce karşılığı International Mobile Equipment Identity olan IMEI, akıllı telefonların kendisine özgü tanımlayıcıdır. Bir diğer deyişle IMEI, telefonlar için benzersiz kimlik numarasıdır. Akıllı telefonların Türkiye’de yasal olarak kullanılabilmesi için IMEI numaralarının kayıtlı olması gerekmektedir. Bu kayıt sayesinde yasal cihazların tespiti ve takibi çok daha rahat yapılabilmektedir.

IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Ülkemizdeki akıllı telefon fiyatlarının yükselmesiyle birlikte tüketicilerin çoğu yurt dışından telefon satın almayı tercih etmeye başladı. Bunun nedeni IMEI kayıt ücretlerinin oldukça düşük olmasıydı. Enflasyon ile birlikte değişen fiyatların ardından IMEI kayıt ücretleri de zamlandı. Yapılan son zamlardan sonra 2025 IMEI kayıt ücreti, 45.614 TL olarak belirlendi.

IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Bu zam ile birlikte geçtiğimiz yıla göre IMEI kayıt ücretlerine neredeyse 12 bin TL’lik zam geldi. Kullanıcıların telefonları kayıt ettirmesi gereken süre ise 120 gün ile sınırlandırılmıştır. Yani yurt dışından Türkiye’ye getirilen akıllı telefonların 120 gün içerisinde IMEI kayıt işlemlerinin yapılması gerekiyor. Herhangi bir kayıt yapılmadığı durumlarda cihaz kullanıma tamamen kapanıyor.

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt dışından satın alınan telefonlara IMEI kaydı yapmak oldukça basittir. Kayıt işlemlerinde BTK tarafından belirtilen kayıt süreye dikkat edilmesi gerekiyor. Başka bir ülkeden alınan akıllı telefonlara kayıt yapılabilmesi için 120 gün içerisinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.

Cihazın IMEI kaydını yapabilmek için ilk olarak e-Devlet’e giriş yapıp arama bölümüne “BTK IMEI Kaydet” yazarak ilgili alanlarda istenen bilgileri doldurup kayıt işlemi tamamlanabilir.

IMEI Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?

Yurt dışından satın aldığını telefonların kayıt ücretlerini ödemek için farklı yöntemler bulunuyor. IMEI kayıt ücretini ödemek için vergi dairelerine gidebilir, internet vergi dairesi hizmetlerinden faydalanabilir, mobil bankacılığı kullanabilir veya banka şubelerine gidebilirsiniz. Bunlarla birlikte kredi kartları üzerinden de ödeme yapabilirsiniz.

IMEI Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?

Telefon Açtırma Ücreti Hangi Bankalara Ödenir?

  • Garanti Bankası
  • İş Bankası
  • Denizbank

Telefon açtırma parası yatırmak için bankadan ödeme yöntemini tercih edenler IMEI kayıt ücretini yukarıdaki bankalara yatırabilir. Listede yer alan bankalar dışında herhangi bir bankaya cihaz kayıt ücreti yatırılamamaktadır.

IMEI Kayıt Ücretine Taksit Yapılabilir mi?

IMEI kayıt işlemleri doğrudan e-Devlet sisteminden yapılabiliyor. Telefon kayıt harçları doğrudan kredi kartı ile ödenebiliyor olsa da herhangi bir taksitlendirme yapılamıyor. Kayıt için talep edilen IMEI kayıt ücreti olan 45.614 TL’nin tek seferde ödenmesi gerekiyor.

Sonuç

Bu yazımızda 2025 IMEI kayıt ücreti ne kadar sorusunun yanı sıra kayıt işlemi hakkında merak edilen diğer soruları da bütün detayları ile cevapladık. Bu işlemler ile uğraşmak istemiyorsanız Getmobil web sitesi veya mağazalarından Türkiye kayıtlı yenilenmiş telefon modellerini 12 aya varan taksitle uygun fiyatlardan satın alabilirsiniz.

İlgili Bloglar