iOS 18 Özellikleri Tanıtıldı! İşte Yenilikleri ve Çıkış Tarihi

campaign-image

Apple iPhone kullanıcılarının büyük bir merakla beklediği iOS 18 özellikleri nihayet tanıtıldı. Apple, 10 Haziran 2024 tarihinde Türkiye saati ile 20:00’da başlayan WWDC 2024 etkinliği ile yeni işletim sistemiyle sunulacak yenilikleri duyurdu. Bu etkinlik, hem iPhone hem de diğer akıllı telefon kullanıcılarından yoğun ilgi gördü.

Etkinlikte duyurulan özellikler sadece iPhone sahiplerini değil, çeşitli Apple ürünlerine sahip olan kullanıcıları da sevindirdi. Birçok kişinin aklında olan “iOS 18 yenilikleri nelerdir?” sorusunun cevabı bu etkinlikte verilmiş oldu. Yazımızın devamında iOS 18 ile gelecek özellikler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

iOS 18 Özellikleri Neler?

  • Kişiselleştirilebilir Ana Ekran
  • Yenilenmiş Denetim Merkezi
  • Daha Kolay Düzenlenebilen Kilit Ekranı Simgeleri
  • Uygulamaları Saklama ve Kilitleme
  • İleri Tarihli Mesaj Gönderme ve Yazı Efektleri
  • Tamamen Değişen Arayüzüyle Fotoğraflar Uygulaması
  • Gelişmiş Oyun Modu
  • Apple Intelligence Desteği
  • Uydu Üzerinden Mesajlaşma

Kişiselleştirilebilir Ana Ekran

Apple, iOS 18 sürümüyle birlikte iPhone’ların çok daha fazla kişiselleştirilmesini sağlayacak yeniliklere odaklanıyor. Bu kişiselleştirmelerden en önemlisi, iPhone kullanıcılarının uzun yıllar boyunca istediği ana ekrandaki uygulamaların istenildiği gibi yerleştirilebilmesidir.

iOS 18 Yeni Ana Ekran

Apple, iPhone modellerindeki uygulamaların iOS 18 sürümüne kadar sadece belirli bir düzen içerisinde hizalanmasına izin veriyordu. Ancak bu güncellemenin ardından kullanıcılar, uygulamalar arasına boşluklar, sütunlar ve satırlar ekleyebilecek. Böylece uygulamalar, kullanım rahatlığına göre yerleştirilebilecek.

Yenilenmiş Denetim Merkezi

iPhone’un Denetim Merkezi için çok uzun süredir bir güncelleme yapılmıyordu. Yeni sürümün ardından Denetim Merkezi'ne yeni özellikler ekleniyor. Yeni Denetim Merkezi, limitleri ortadan kaldırarak medyalarınızı ve akıllı ev aletlerinizi kontrol etmenizi sağlayan kontrolcüleri barındıracak.

iOS 18 Yeni Denetim Merkezi

Güncellenen Denetim Merkezi içerisinde bütün kontrolcüler gruplandırılabilecek. Bu sayede kontrolcüler arasındaki geçişler rahatlıkla yapılabilecek. Yeni bir grup eklemek istediğinizde, ekranın sol üstündeki “+” butonuna tıklamak yeterli olacak.

Daha Kolay Düzenlenebilen Kilit Ekranı

iPhone’un kilit ekranı artık çok basit bir şekilde düzenlenebilecek. Bunun yanı sıra, kilit ekranındaki kamera ve fener, gerek duyulduğunda diğer uygulamalar ile değiştirilebilecek. Böylece istenilen uygulamalara çok daha hızlı erişilebilecek.

iOS 18 Yeni Kilit Ekranı

Kilit ekranındaki yeniliklerin yanı sıra, iPhone 15 modellerinde bulunan aksiyon tuşu da daha işlevsel hale geliyor. Artık aksiyon tuşu, alarm, hesap makinesi, uzaktan kontrolcü, notlar gibi farklı uygulamalara erişmek için kullanılabilecek.

Uygulamaları Gizleme ve Kilitleme

Apple, iOS 18 ile beraber birçok güvenlik ve gizlilik güncellemesini iPhone kullanıcılarıyla buluşturuyor. Uygulamaları gizleme ve istenildiği zaman Face ID ile kilitleme bu yenilikler arasında yer alıyor.

iOS 18 Uygulama Kilitleme

Şimdiye kadar uygulama kilitleme yalnızca belirli uygulamalarda aktif olarak kullanılıyordu. Ancak bu güncellemenin ardından, iOS 18 yüklü olan cihazlardaki uygulamalar Face ID kullanılarak kilitlenebilecek. Kilitlemenin yanı sıra, uygulama gizleme özelliği de kullanıma sunulacak.

İleri Tarihli Mesaj Gönderme ve Yazı Efektleri

Apple, iPhone sahiplerinin işlerini kolaylaştıracak ileri tarihli mesaj gönderme özelliğini iOS 18 ile birlikte kullanıma sunuyor. Bu özellik sayesinde, hazırlanan mesajlar istenilen tarihlerde gönderilebilecek. Aynı zamanda ileri bir tarihte gönderilmesi için zamanlanan mesajlar düzenlenebilecek.

iOS 18 Mesaj Zamanlama

Gün içerisinde çok sık mesaj gönderen iPhone kullanıcıları, gönderdikleri mesajlara çeşitli efektler ekleyebilecek. Böylece daha etkileyici mesajlar gönderilebilecek.

Gelişmiş Oyun Modu

Apple, cihazlarında kullandığı donanımlar ile oyunlarda etkileyici bir performans sunuyordu. Bu performansı yazılım ile birlikte güçlendirerek oyuncuların çok daha iyi bir deneyim elde etmesini sağlayacak.

iOS 18 Yeni Oyun Modu

iOS 18 oyun modu ile beraber arka plandaki aktiviteler azaltılarak bütün güç oyuna verilecek. Bu da oyunların daha akıcı bir şekilde oynanmasına olanak tanıyacak. Bunların yanı sıra, kontrolcü desteğiyle birlikte oyunlarda kablosuz kontrolcüler kullanılabilecek.

Yeni Arayüze Sahip Fotoğraflar Uygulaması

Fotoğraflar uygulaması tamamen yeni bir arayüze kavuşuyor. Çekilen fotoğraflar, uygulamanın yeni arayüzünün üst kısmında listelenecek. Bununla birlikte, istenilen tarihler arasında çekilen fotoğrafları görmek için ekranın altındaki filtreler kullanılabilecek.

Listelenen fotoğrafların alt kısmında ise koleksiyonlar yer alacak. Koleksiyonlar içerisinde önemli anlarınızı farklı klasörler halinde görebileceksiniz.

Apple Intelligence Desteği

Apple'ın uzunca bir süredir Apple Intelligence da iOS 18 özellikleri arasında yer alıyor. Günümüzde kullanılan birçok yapay zekâ aracının tek bir iPhone'dan kullanılmasını sağlayan bu özellik iOS 18 sürümüyle birlikte kullanıma sunulacak. Kullanıcılar, Apple Intelligence üzerinden gelen e-posta mesajlarına akıllı yanıtlar oluşturabilir, önemli yazışmalardaki yazım hatalarını düzeltebilir, yapay zekâ yardımıyla fotoğraflardaki istenmeyen objeleri kaldırabilir ve bunlar gibi çeşitli birçok işlemi saniyeler içinde yapabilir.

Uydu Üzerinden Mesajlaşma

Bu özellik ilk olarak iPhone 14 serisinde Acil SOS bildirimleri için kullanılıyordu. Yeni iOS 18 işletim sistemiyle birlikte bu özellik çok daha aktif bir şekilde kullanılabilir hale geliyor. Kapsama alanı dışında olan ve Wi-Fi bağlantısı bulunmayan anlarda doğrudan uydu bağlantısı üzerinden SMS gönderilebilecek. En iyi iOS 18 özellikleri arasında yer alan uydu üzerinden mesaj gönderme yalnızca belirli ülkelerde aktif olarak kullanılabilecek.

iOS 18 Ne Zaman Çıkacak?

Apple WWDC 2024 etkinliğinin hemen ardından iOS 18 betası yayınlandı. Geliştirici hesabına sahip olan kullanıcılar, yeni sürümün betasını indirerek deneyimleyebilecek. 16 Eylül 2024 tarihi itibari ile herkes tarafından kullanılabilir olacak.

Sonuç

Bu içeriğimizde, sadece iPhone değil diğer akıllı telefon kullanıcılarının da merakla beklediği iOS 18 özellikleri ve yenilikleri hakkında bilgilere yer verdik. Yeni sürümle sunulan yenilikler, kullanıcıların iPhone cihazlarını en iyi şekilde deneyimlemelerine yardımcı olacaktır. Bütün bu özellikleri kullanabileceğiniz iOS 18 destekleyen yenilenmiş iPhone telefonları https://getmobil.com/satin-al/cep-telefonu/iphone-ios-telefonlar/apple/ bağlantısına tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İlgili Bloglar