Snapdragon Nedir? Hangi Telefonlarda Bulunur?

campaign-image

Gün içerisinde çok sık kullanılan akıllı telefonlar, güçlerini sahip oldukları işlemciden alır. Bu nedenle, yeni bir cihaz satın alınırken öncelikle işlemci performansına dikkat edilir. Telefon üreticilerinin büyük bir çoğunluğu, ürünlerinde Snapdragon yonga setlerini kullanmayı tercih eder. Peki, Snapdragon nedir? Hangi telefonlarda bulunur? İşte bütün sorularınızın cevabı!

Snapdragon Nedir?

Qualcomm’un ürettiği Snapdragon, telefonun performansını belirleyen ve bütün birimler arasındaki veri akışını denetleyen bir işlemcidir. İşlemciler, bağlı oldukları diğer birimlerin koordinasyonunu sağlamak için dizayn edilir. Akıllı telefon piyasasındaki çoğu teknoloji devi, cihazlarında Snapdragon serisi işlemcilere yer verir.

Qualcomm tarafından üretilen en yeni Snapdragon 888 işlemcisinde çağın gereksinimlerini karşılayan 5G teknolojisi bulunur. Bunun yanı sıra ARM işlemci mimarisi sayesinde işlemlerin hızlıca yerine getirilmesini sağlar.

Snapdragon 888 yonga setinde 2.84 GHz çekirdek frekansında çalışan Cortex-X1, 1.8 GHz hızında dört tane Cortex-A55 ve 2.42 GHz hızında çalışan üç adet Cortex-A78 işlemci çekirdeği yer alır. 5 nm teknolojisi ile üretilen yonga seti, kullanıcılara üst düzey performans sunmak için geliştirilmiştir.

Snapdragon İşlemci Ne İşe Yarar?

Mobil platform için özel tasarlanan Snapdragon, telefon üreticilerinin giriş, orta ve üst düzey modellerinde kullanılır. Peki ya Snapdragon ne işe yarar?

  • Snapdragon işlemcilerinde 5G bağlantı desteği bulunur. Bu da cihazların daha yüksek hızlarda internete bağlanmasını sağlar.
  • Snapdragon işlemciler AI teknolojilerini destekler. Böylece yapay zeka destekleyen işlemleri daha hızlı yerine getirir.
  • Düşük güç tüketimi sayesinde akıllı telefonların pil ömürlerini önemli ölçüde artırır. Aynı zamanda sunduğu yüksek performans ile çoğu işlemi saniyeler içinde yerine getirir.
  • Çok çekirdekli yapısı sayesinde iş yükünü çekirdekler arasında dağıtır. Bu sayede ısınma veya takılma sorunları ile karşılaşma olasılığı önemli ölçüde indirgenir.
Snapdragon Ne İşe Yarar?

Hangi Telefonlarda Snapdragon Var?

Snapdragon işlemcilerini kullanan cihazlar arasında OnePlus 9 Pro, Google Pixel 5, ASUS ROG Phone 5, Sony Xperia 1, Samsung Galaxy S21 Ultra, Xiaomi Mi 11 ve LG Velvet gibi modeller yer alır. Kısacası, akıllı telefon piyasasında bulunan birçok telefon modelinde Snapdragon yonga seti kullanılır.

Snapdragon İşlemcilerinin Özellikleri

Qualcomm geçmişten günümüze çeşitli Snapdragon işlemciler üretti. Üretilen işlemciler performanslarına göre telefon üreticilerinin farklı segmentlerdeki cihazlarında kullanıldı. Peki, Snapdragon özellikleri neler?

Snapdragon S1: Qualcomm’un ürettiği ilk nesil işlemcilerden biridir. Giriş seviyesi telefon modellerinde çok sık kullanılır.

Snapdragon S2 ve S3: Yüksek grafik işleme yetenekleri ve enerji verimliliği ile orta seviye cihazlar için tercih edilir.

Snapdragon S4: Hem CPU hem de GPU yönünden oldukça gelişmiş olan Snapdragon S4, akıcı bir deneyim sunar.

Snapdragon 200 ve 400 Serileri: Yüksek performansa sahip olan bu seriler düşük güç tüketimleri ile firmaların giriş ve orta seviye telefonları için geliştirilmiştir.

Snapdragon 600 ve 700 Serileri: En iyi performansı sunmak için tasarlanmıştır. Ayrıca AI desteği sayesinde kullanıldığı telefonları daha verimli hale getirir.

Snapdragon 800 Serisi: Qualcomm tarafından üretilen en güçlü işlemci modelleri arasında yerini alır. En yüksek performansa ve hıza sahiptir.

Snapdragon 865: Süper hızlı veri aktarma, iyileştirilmiş yapay zeka ve stabil performans sunar. Genellikle firmaların üst segment amiral gemisi modellerinde kullanılır.

En Hızlı Snapdragon İşlemcileri

Snapdragon işlemcileri arasında hız sıralaması yapılırken numaralar göz önünde bulundurulur. Bir diğer deyişle Snapdragon 800 serisi, bir önceki nesil olan Snapdragon 600 ve 700 serilerinden daha hızlıdır. Bu sıralamayı Snapdragon 200 ve 400 serileri takip eder.

Sonuç

Bu yazımızda, Qualcomm tarafından geliştirilen Snapdragon işlemciler ile ilgili kullanıcıların akıllarındaki soruları yanıtladık. Siz de https://getmobil.com/satin-al/cep-telefonu/android-telefonlar/ bağlantısına tıklayarak Snapdragon yonga setinin kullanıldığı yenilenmiş Android telefon modellerini Getmobil’den 12 ay taksit ile satın alabilirsiniz.

İlgili Bloglar