Suya düşen telefona ne yapmak gerekir sorusunun cevabını arayan endişeli kullanıcılar için detaylı bir rehber oluşturduk. Öncelikle telefon suya düştü ise hiç bir şekilde panik yapmamak gerekiyor. Cihaz suya düştükten sonra içerisindeki verileri ve telefonu kurtarmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.
Akıllı telefon tamir fiyatlarının aşırı derecede yükselmesiyle birlikte telefonuna su temas eden kullanıcılar, "su kaçmış telefon nasıl düzelir?" gibi soruların yanıtlarını arıyor. Bu yazımızda, suya karşı dayanıklılık seviyesi düşük veya herhangi bir dayanıklılığı bulunmayan telefonları suya düşüren kullanıcılara cihazlarını kurtarabilmelerini sağlayacak önemli ipuçlarını anlatacağız.
Suya Düşen Telefon Nasıl Kurtarılır?
- Adım 1: Telefonun Sıvı Temasını Engelleyin
- Adım 2: Telefonu Kapatın
- Adım 3: Telefonu Kurulayın
- Adım 4: SIM Kartı Çıkarın
- Adım 5: Telefonu Kontrol Edin
Telefonun Sıvı Temasını Engelleyin
Elektronik cihazlarda sıvı teması yaşandıysa, her şeyden önce cihazın sıvı ile temasının kesilmesi gerekmektedir. Sıvı temasının sürekli olması halinde hoparlör, SIM kart yuvası, şarj girişi vb. gibi açıklıklardan telefonun içerisine sıvı girebilir. Bu durum da bütün parçaların zarar görmesi anlamına gelir.
Eğer cihaz şarja takılı bir durumdayken sıvı ile temas ettiyse, hızlıca telefonun şarj ile bağlantısını kesmelisiniz. Böylece yaşanabilecek daha büyük faciaların önüne geçebilirsiniz.
Telefonu Kapatın
Bataryası çıkmayan telefon suya düştü ise sıvı temasını önledikten sonra cihazı tamamen kapatmak gerekiyor. Böylece donanımlar arasındaki gücü keserek sıvı temasının bulunabileceği diğer parçaların zarar görmesi engellenebilir.
Bu işlemi yapabilmek için Android telefonlarda güç tuşuna uzun süre boyunca basılı tutmak yeterli olacaktır. Apple iPhone modellerinde ise hızlıca güç tuşuna ve ses açma/kısma tuşlarına basılı tutup üzerinde "Kapatmak için kaydır" yazan kaydırıcı üzerinden cihazı kapatabilirsiniz.
Telefonu Kurulayın
Telefonu tamamen kapatıp sıvıyla temasını engelledikten sonra ekranda ve kasada kalan sıvıları havlu veya mendil ile kurulayın. Ayrıca şarj girişi ve hoparlör kısmında kalan sıvılar da kurutulmalıdır. Kısacası cihazın herhangi bir yerinde nem kalmayana kadar kurulanması gereklidir.
SIM Kartı Çıkarın
SIM kartlar sıvıya karşı biraz daha dayanıklıdır. Ancak iletişim konusunda sorun yaşamamak için sıvı ile temas eden cihazdaki SIM kart çıkarılmalıdır. SIM kart çıkarıldıktan sonra cihazın içerisinde sıvı olup olmadığı kontrol edilebilir.
Telefonu Kontrol Edin
Telefon suya düştü ama çalışıyor ise ekran dokunmatiğinin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Müzik veya video açılarak hoparlörde bir sorun olup olmadığına bakılabilir. Arama yapılarak mikrofondan giden sesin kalitesi gözlemlenebilir.
Yapılan kontroller sonrasında telefonda herhangi bir sorun yoksa kullanılmaya devam edilebilir. Ancak bazı fonksiyonların düzgün çalışmadığı fark edilirse, teknik servise gönderilip onarımı talep edilebilir. Böylece telefondaki veriler kurtarılabilir ve cihaz eskisi gibi kullanılabilir.
Sonuç
Yazımızda yer verdiğimiz suya düşen telefonu kurtarma yöntemleri sayesinde cihazı sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu yöntemler haricinde sıvı teması bulunan telefonu pirinç ile doldurulmuş bir kabın içerisine koyarak da kurumasını sağlayabilirsiniz.