Telefonda NFC Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

campaign-image

Uzun zamandır hayatımızda olan NFC teknolojisi, akıllı telefonların yaygınlaşması ve gelişmesiyle birlikte günümüzde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Çeşitli alanlarda kullanıcıların işlerini kolaylaştıran NFC nedir? Cep telefonunda NFC nasıl açılır? Gibi soruların yanıtlarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

NFC Nedir?

Ingilizce karşılığı Near Field Communication (Yakın Alan İletişimi) olan NFC, herhangi bir bağlantı gerektirmeden cihazlar arasında veri paylaşımını sağlayan teknolojidir. Genellikle akıllı telefonlarda kullanılan NFC, çeşitli işlemlerin temassız olarak gerçekleştirilmesine olanak tanır. Aynı zamanda NFC teknolojisinden yararlanmak için hiçbir ücret ödemek gerekmemektedir.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC teknolojisi, aynı Bluetooth ve Wi-Fi gibi kablosuz sinyaller kullanarak veri aktarımı yapar. NFC desteği bulunan iki farklı cihaz birbirlerine yaklaştırıldığında radyo sinyalleri kullanılarak veri transferi gerçekleştirilir.

NFC'nin diğer temassız veri aktarma teknolojilerinden farkı, herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymamasıdır. Örneğin, kimlik kartında bulunan NFC özelliği sayesinde fiziksel temas olmadan kimlik bilgileri sunulabilir veya kredi kartları ile ödemeler temassız şekilde gerçekleştirilebilir.

Cep Telefonunda NFC Ne İşe Yarar?

Bu teknolojiyi bilmeyen çoğu telefon kullanıcısı, NFC ne işe yarar sorusunun cevabını öğrenmek istiyor. NFC teknolojisi ile mobil bankacılık işlemleri temassız olarak kısa süre içinde gerçekleştirilebiliyor. NFC kullanılarak ödeme yapılacağı zaman cep telefonunu POS cihazına yaklaştırmak yeterlidir.

Cep Telefonunda NFC Ne İşe Yarar?

Mobil ödemelerin yanı sıra, cihazlar arasında veri aktarma işlemleri de NFC üzerinden yapılabilir. NFC sayesinde iki telefon arasında numara, fotoğraf, video veya konum paylaşma işlemleri gerçekleştirilebilir.

NFC Sensörü Nerede?

Akıllı telefon modellerinde bulunan NFC sensörü genellikle cihazın arka sol üst kısmında bulunmaktadır. NFC sensörünün yeri telefonun marka ve modeline göre değişkenlik gösterebilir. Bu durumda cihazın kullanım kılavuzundan veya internet üzerinden bilgi edinilebilir.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC teknolojisini kullanmak için akıllı telefon modellerinde bu özelliğin bulunması gerekiyor. Hem iOS hem de Android cihazların büyük bir çoğunluğunda NFC bulunmaktadır. Cihazın NFC özelliğine sahip olup olmadığını öğrenmek için:

  1. Telefonun “Ayarlar” uygulamasına girin.
  2. Ayarlar uygulamasında “Kablosuz Ağlar” bölümüne dokunun.
  3. Buradan NFC seçeneği bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bu adımları uyguladıktan sonra ilgili menüde NFC seçeneği bulunuyorsa, bu cihazda NFC olduğu anlamına gelir. Bu seçeneği etkinleştirerek telefonu NFC gerektiren işlemlerde kullanabilirsiniz.

NFC Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Mobil ödemeler yapma,
  • Belge, fotoğraf ve video gönderme,
  • Konum paylaşma,
  • Telefon numarası paylaşma,
  • Akıllı etiket eşleştirme,
  • Farklı cihazlardaki uygulamaların yönetimi.
NFC Kullanım Alanları

Birçok telefon kullanıcısı NFC’nin yalnızca mobil ödemede kullanıldığını düşünüyor. Ancak bu teknoloji yukarıdaki listede olduğu gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Her Telefonda NFC Özelliği Var mı?

Piyasaya yeni çıkan telefon modellerinin büyük bir çoğunluğu NFC özelliğini destekliyor. Ancak biraz daha eski akıllı telefon modelleri NFC desteğine sahip olmayabilir. Android ve iOS telefonlarda NFC özelliğinin olup olmadığı "Ayarlar" bölümünden kontrol edilebilir.

Sonuç

Bu rehber içeriğimizde telefonda NFC nasıl açılır ve NFC ile ilgili merak edilen diğer soruların cevaplarına detaylı bir şekilde yer verdik. Getmobil mağazaları ve web sitesinden satın alabileceğiniz NFC destekleyen yenilenmiş telefon modelleri sayesinde işlerinizi kısa süre içinde halledebilirsiniz.

İlgili Bloglar