Yurt Dışı Telefon Kullanım Süresi Nedir?

campaign-image

Telefon fiyatlarının zamlanmasının ardından tüketiciler, yurt dışından alınan telefonların kaç ay kullanılabileceği sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Hemen hemen herkesin bildiği üzere, Türkiye’den satın alınmayan telefonlar, kayıt edilmediği takdirde belirli bir süre sonra kullanıma kapatılıyor. Peki, yurt dışı telefon kullanım süresi nedir? Bu süre her yıl yenilenir mi? Hadi, merak edilen soruların yanıtlarını verelim.

Yurt Dışı Telefon Kullanım Süresi

Yurt dışından getirilen telefonların kayıtsız kullanım süresi 120 günden 180 güne çıkarıldı. Türkiye dışındaki ülkelerde ikamet edenlerin yanlarında getirdikleri telefonlar, herhangi bir kayıt yaptırma gereği olmadan 120 gün boyunca kullanılabiliyordu. Gerçekleştirilen düzenlemenin ardından, yurt dışı telefon kullanım süresi 180 gün oldu.

Yurt dışında yerleşik yaşayan vatandaşlar, E-Devlet üzerinden cihazlarının kullanım süresini iki defaya mahsus olmak üzere 30 gün boyunca uzatabilecekler. Kayıt süresini uzatmak için:

  1. İlk olarak E-Devlet’e giriş yapın.
  2. Ardından “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşların Kayıtsız Cihaz Kullanım Sürelerinin Uzatılması Başvurusu” bölümüne girerek işlemleri devam ettirin.
  3. Sizden istenen bilgileri sisteme ekledikten sonra kayıt süresi uzatma işlemi tamamlanmış olacaktır.

Yurt Dışı Telefon Kullanım Süresi Her Yıl Yenilenir mi?

Evet, BTK tarafından belirlenen kullanım süresi yalnızca 1 takvim yılı içerisinde geçerli olmaktadır. Her yıl mevcut kullanım süresi sıfırlanarak telefon tekrar kullanıma açılıyor. Bu sayede yurt dışından getirilen telefon, yeni bir takvim yılında 120 gün boyunca kullanılabilecektir.

Yurt Dışı Telefon Kullanım Süresi Bitince Ne Olur?

Yurt Dışı Telefon Kullanım Süresi Bitince Ne Olur?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararına göre, yurt dışından getirilen telefonların kullanım süresi bitince cihaz otomatik olarak kullanıma kapatılıyor. 120 gün boyunca kayıt işlemi yapılmazsa ve cihaz kapanırsa, IMEI kayıt ücreti ödenerek cihaz tekrar açılabilir. Bu sürenin, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 180 gün olduğunu hatırlatmak isteriz.

Sonuç

Bu yazımızda, son dönemlerde merak konusu haline gelen yurt dışı telefon kullanım süresi hakkında bilgilere yer verdik. Yapılan düzenlemenin, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için avantaj sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak, E-Devlet üzerinden yapılacak başvuru sonucunda cihazın kullanım süresinin 2 defadan fazla uzatılamayacağını belirtmek isteriz.

İlgili Bloglar