iOS 18 iPhone Ekran Yenileme Hızını Düşürüyor mu?

campaign-image

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bir iddiaya göre Apple’ın en yeni işletim sistemi iOS 18, bazı iPhone modellerini yavaşlatıyor. Özellikle iPhone 16 Pro Max modellerinde ekran yenileme hızını 80 Hz ile sınırladığı söyleniyor. Ortaya atılan bu iddia, oldukça hızlı bir şekilde paylaşılmaya ve çeşitli platformlarda konuşulmaya başlandı. Peki, iOS 18 iPhone ekran yenileme hızını düşürüyor mu?

iOS 18 iPhone Ekran Yenileme Hızını Düşürüyor İddiası Doğru mu?

İnternette ışık hızında yayılan, iPhone ekran yenileme hızının 80 Hz ile sınırlandığı iddiası ilk olarak Ice Universe tarafından ortaya atıldı. Twitter hesabında yaptıkları paylaşımlarda, cihazın yenileme hızının 80 Hz’de sabit kaldığını ve çok nadiren 120 Hz değerine ulaştığını gösterdi.

iOS 18 iPhone Yenileme Hızını 80 Hz Sabitliyor mu?

Weibo kaynaklı bir videoda, iOS 18 yüklü bir iPhone’da kaydırma hareketi yapılırken ekran yenileme hızının 80 Hz’e düştüğü görülüyor. Kaydırma sonunda ise tekrardan 120 Hz’e çıkıyor. iPhone’ların ekran yenileme hızını anlık olarak gösteren bazı üçüncü parti uygulamalar sayesinde iddianın ne kadar doğru olduğu test edilebilir.

iOS 18'in iPhone’ları yavaşlattığı iddiasının ardından kullanıcılar, bu iddianın doğru olup olmadığını araştırmaya başladı. Ancak birçok iPhone Pro kullanıcısı, ekranın sorunsuz bir şekilde 120 Hz yenileme hızına ulaştığını ve herhangi bir sınırlama olmadığını belirtti.

iOS 18 Gerçekten iPhone’u Yavaşlatıyor mu?

İddialardan sonra bazı kullanıcılar durumdan rahatsız olsa da bunun arkasında Apple’ın ProMotion özelliği olabilir. Bu özellik, cihazın ekran yenileme hızını duruma göre otomatik olarak ayarlıyor. ProMotion, ekranda yapılan hareketleri algılayarak yenileme hızında dinamik değişiklikler yapıyor.

iOS 18 iPhone'u Yavaşlatıyor mu?

Ekran yenileme hızı kullanım şartlarına göre ayarlandığı için iPhone Pro modellerinin batarya ömrü de uzuyor. Kısacası, yenileme hızının bazı durumlarda 80 Hz’e kadar düşmesinde pek bir sakınca yok. Geriye dönüp baktığımızda, bu özelliğin iPhone 13 Pro modellerinden beri mevcut olduğunu görebiliyoruz.

Sonuç

Ice Universe’in ortaya attığı "iOS 18 iPhone ekran yenileme hızını düşürüyor" iddiası, aslında iPhone’ların daha uzun süre boyunca kullanılmasını sağlayan ProMotion özelliği olabilir. Günün sonunda, böyle bir değişiklik kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmamış ve hatta yanlış anlaşılmalara neden olmuş diyebiliriz. Getmobil’de satılan, ProMotion destekleyen yenilenmiş iPhone modellerini 12 ay taksitle satın alarak mobil oyunlarda akıcı bir deneyim elde edebilirsiniz. Bütçenize uygun modelleri incelemek için https://getmobil.com/satin-al/cep-telefonu/iphone-ios-telefonlar/apple/ bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İlgili Bloglar