iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus Karşılaştırması

campaign-image

Apple tarafından üretilen akıllı telefon modelleri arasında seçim yapmak bazen zorlayıcı olabiliyor. Özellikle yeni bir iPhone serisi çıktığında, bir önceki nesil ile arasındaki farklar çok fazla kullanıcı tarafından araştırılıyor. iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus karşılaştırması yapacağımız bu yazımızda iki modelden birini satın almadan önce fikir edinmek isteyenleri bilgilendireceğiz.

iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus Karşılaştırması

 iPhone 14 PlusiPhone 15 Plus
Yonga Seti:Apple A15 BionicApple A16 Bionic
RAM (Bellek):6 GB6 GB
Ekran Çözünürlüğü:1284x2778 (FHD+) Piksel1290x2796 (FHD+) Piksel
Kamera Çözünürlüğü:12 MP48 MP
Batarya Kapasitesi:4325 mAh4383 mAh

iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus dış görünüş olarak benzer olsa da, bazı farklılıklara sahiptir. 2022 yılında piyasaya çıkan iPhone 14 Plus ve en güçlü donanımların bulunduğu iPhone 15 Plus modelinin kapsamlı karşılaştırmasına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Performans

iPhone 14 Plus modelinde A15 Bionic yonga seti bulunurken, iPhone 15 Plus modeli A16 Bionic çipe sahiptir. A15 Bionic ve A16 Bionic işlemci, Apple’ın geliştirdiği en güçlü yonga setleri arasında yer alıyor.

İki işlemci de kullanıcıların beklentilerini karşılama konusunda oldukça başarılıdır. Ancak Apple’ın en yeni işlemcisi A16 Bionic, verimlilik ve performans açısından daha iyi performans sergiliyor.

iPhone 15 Plus Performans

A16 Bionic yonga setinin performans çekirdekleri 3.46 GHz hızında çalışırken, A15 Bionic yonga seti ise 3.2 GHz hızında çalışıyor. Arada çok yüksek bir fark yokmuş gibi görünse de yüksek CPU performansı gerektiren işlemlerde iPhone 15 Plus modeli çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Kamera

İki modelin kameralarını karşılaştırdığımızda iPhone 15 Plus ile çekilen fotoğraf ve videoların iPhone 14 Plus’a göre oldukça yüksek kaliteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en temel sebebi Apple’ın iPhone 15 Plus modelinde yer verdiği 48 MP çözünürlüklü kameradır.

Apple kullanıcılarının da çok iyi bildiği üzere şimdiye kadar piyasaya çıkan iPhone modellerinde 12 MP çözünürlüklü kameralara yer veriliyordu. Apple iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinden itibaren 48 MP’lik kameralar kullanılıyor. Ancak iPhone 14 Plus modelinde halen daha 12 MP çözünürlüğe sahip kamera donanımları yer alıyor.

iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus Kamera Karşılaştırması

Çözünürlük farkının haricinde iPhone 15 Plus, 2 kat yakınlaştırmada görüntü kalitesini koruyabiliyor. Ön kameralara baktığımızda ise birbirleriyle aynı özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus modellerinin ön kameraları 2160p 4K çözünürlüklü videoları saniyede 60 kare ile kaydedebiliyor.

Batarya

İki modelin batarya özelliklerini karşılaştırdığımızda, kapasite açısından çok büyük bir fark göremiyoruz. Ancak, iPhone 15 Plus modeli 4383 mAh kapasiteli bataryasıyla normal kullanım koşullarında iPhone 14 Plus'a göre daha uzun süre açık kalabiliyor.

Yapılan testler göz önünde bulundurulduğunda, yoğun olmayan kullanımda iPhone 15 Plus yaklaşık 10 saat 29 dakika boyunca açık kalabilirken, iPhone 14 Plus aynı şartlarda yaklaşık 9 saat 45 dakika boyunca açık kalıyor.

İki model de 20 Watt hızlı şarj desteği sunuyor. Apple, iPhone 15 Plus modelinde değişikliğe giderek USB Type-C teknolojisinden faydalanmaya başladı. USB Type-C, veri aktarım hızında artış sağlamasının yanı sıra cihazın çok daha kısa sürelerde şarj edilmesine olanak tanıyor.

Ekran

iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus karşılaştırmasında sıra iki cihazın ekran özelliklerine geldi. Cihazları yan yana koyduğumuzda iPhone 15 Plus modelinde Dinamik Ada’nın kullanıldığını görebiliyoruz.

Dinamik Ada hem birçok bilginin ekstra uğraş gerekmeden ekrana getirilmesini sağlarken hem de ekranın daha geniş alanının kullanılabilmesini sağlıyor. iPhone 14 Plus ise klasik çentik tasarımıyla karşımıza çıkıyor.

1290x2796 (FHD+) piksel çözünürlüğe sahip olan iPhone 15 Plus’ın ekranı maksimum 2000 nit parlaklık değerine ulaşabilirken, iPhone 14 Plus modelindeki ekran 1200 nit parlaklığın üzerine çıkamıyor. Ancak iki modelin de yoğun güneş ışığı altında çok rahat bir şekilde kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

iPhone 14 Plus mı iPhone 15 Plus mı?

iPhone 14 Plus ile iPhone 15 Plus modellerinden birini satın almak isteyen ancak bir türlü karar veremeyenler “iPhone 14 Plus mı iPhone 15 Plus mı?” sorusunun cevabını araştırıyor. Bu sorunun cevabı kullanım şartlarına ve ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterecektir.

En yeni teknolojilerden faydalanmak isteyenler iPhone 15 Plus modelini tercih edebilir. Ancak yine kaliteli donanımlara ve yüksek performansa sahip ancak biraz daha uygun fiyatlara sahip cihaza ihtiyacı olanlar iPhone 14 Plus satın alabilir.

Sonuç

Bu içeriğimizde iPhone 14 Plus ve iPhone 15 Plus karşılaştırması ile karşınızda olduk. Sıfır cihazlara kıyasla çok daha uygun fiyatlara ve yüksek performansa sahip olan yenilenmiş iPhone 14 Plus modelini 12 ay taksitle satın almak için https://getmobil.com/satin-al/cep-telefonu/iphone-ios-telefonlar/apple/iphone-14-plus/ bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İlgili Bloglar