Android ve iOS telefonlarda görülen batarya şişmesi sorunu tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Birçok kullanıcı cihazının bataryası şişmiş olsa bile kullanmaya devam ediyor. Ancak böyle bir durumda telefonu kullanmak çok sağlıklı değildir. Peki ya telefon bataryası neden şişer? Batarya şişmesi durumunda neler yapılmalıdır? Hadi bu soruları yanıtlayalım.
Telefon Bataryası Neden Şişer?
Akıllı telefonlarda zaman zaman ortaya çıkan batarya şişmesi sorunu genellikle yüksek sıcaklıktan veya cihazın gereğinden fazla şarj edildiği durumlarda ortaya çıkar. Böyle bir durumda bataryada bulunan gaz ısınarak genleşmeye başlar. Bu da bataryayı şişirerek telefonun gövdesinde kalıcı hasarlara neden olur.
Bunların yanı sıra kaliteli olmayan şarj adaptörlerinin kullanılması da telefon bataryasının şişmesine neden olan farklı bir faktördür. Ayrıca akıllı telefonlar şarj edilirken yoğun grafiklere sahip mobil oyunlar oynamak bu durumu tetikler.
Akıllı telefonlarda batarya şişmesi sorununun ortaya çıkmasında etkili olan bir diğer durum ise cihazın sürekli olarak ani sıcaklık değişimine maruz kalmasıdır. Bu tarz sıcaklık değişimlerinde parçalar genleşip büzülerek bataryaya zarar verebilir.
Telefon şarj edilirken kısa devreye uğraması veya elektriklerin kesilmesi de bataryanın şişmesine neden olabilir. Ancak bu durumun genellikle eski nesil akıllı telefonlarda görüldüğünü belirtmek isteriz.
Telefon Bataryasının Şişmesi Tehlikeli mi?
Telefon bataryasının şişmesi genel olarak kullanıcıların sağlığını zora sokan bir sorundur. Batarya şişmesi sonucunda cihazın performansı önemli oranda düşer. Buna ek olarak şişen batarya bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde ağır yaralanmalara yol açabilecek patlamalar yaşanabilir. Patlayan batarya sonucunda yangınlar ortaya çıkabilir ve kullanıcılarda ciddi yaralanmalar görülebilir.
Bataryası Şişen Telefon Çalışır mı?
Bataryası şişen telefon çalışmaya devam eder. Ancak böyle bir durumda telefonu kullanmak çok tehlikelidir. Çünkü donanımların yüksek sıcaklık değerine ulaşması bataryanın patlamasına neden olabilir. Bu da telefona ciddi hasar vereceği gibi, kullanıcılarda hayati öneme sahip tehlikelere yol açabilir.
Şişen Batarya Kendi Kendine İner mi?
Hayır, telefon bataryası şiştiği zaman kendi kendine inmesi mümkün değildir. Ayrıca şişen bataryanın bir köşesini delmeye çalışarak indirmek hiçbir şekilde çözüm olmayacağı gibi çok daha riskli durumların ortaya çıkmasına neden olur.
Telefon Bataryası Şiştiğinde Ne Yapmak Gerekir?
Bataryası şişen bir telefonun güç bağlantısı tamamen kesilmelidir. Eğer cihaz şarj halindeyken batarya şişmesi sorunu yaşandıysa ilk olarak şarjın sonlandırılması gerekir. Böylece telefonun bataryası çok fazla zarar görmeyecektir.
Telefon bataryası günlük kullanım sırasında şiştiyse ilk olarak cihaz tamamen kapatılmalıdır. Bununla birlikte batarya şişmesi durumunda cihaza hiçbir müdahalede bulunmadan doğrudan teknik servise gönderilmelidir.
Sonuç
Bu içeriğimizde telefon bataryası neden şişer sorusunu yanıtlayarak böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğinden bahsettik. Eğer satın aldığınız telefonun bataryası şişerse profesyonel bir destek almanızı öneriyoruz. Ayrıca böyle bir sorunla karşılaşmamak için sıfır veya ikinci el telefonlar yerine tüm işlemleri Getmobil’in TSE onaylı Yenileme Merkezi’nde yapılan yenilenmiş cep telefonu modellerini tercih edebilirsiniz. Dilerseniz https://getmobil.com/satin-al/cep-telefonu/ bağlantısına tıklayarak bütçenize uygun cihazları inceleyebilirsiniz.