Telefon Sıfırlama Nasıl Yapılır? Format Öncesi Yapılması Gerekenler!

campaign-image

Telefon sıfırlama işlemi, cihazların markası ve işletim sistemine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Farklı markalara ait cep telefonu modellerinde format atma işlemi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebiliyor. Bu rehber içeriğimizde telefona format atma adımlarını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız.

Telefonu Sıfırlamadan Önce Yapılması Gerekenler

  • Telefondaki Dosyaları Yedeklemek
  • WhatsApp Mesajlaşmalarını Yedeklemek
  • Şarj Oranının Yeterli Olup Olmadığını Kontrol Etmek

Akıllı telefonlara format atmadan önce veri kayıplarının yaşanmaması için bu durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Telefondaki Dosyaları Yedeklemek

Sıfırlama, yani format işleminden sonra da cihazda depoladığınız dosyalara erişmek için yedek alabilirsiniz. Dosya yedekleme işlemini telefonların ayarlar kısmında yer alan “Yedekle ve Sıfırla” menüsünden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Aldığınız yedekler Google Drive ve iCloud gibi bulut depolama alanlarında saklanacaktır.

WhatsApp Mesajlaşmalarını Yedeklemek

Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle yaptığınız mesajlaşmaların yanı sıra bazı önemli yazışmaları geri yüklemek için WhatsApp uygulamasında yedek almanızı öneriyoruz. Uygulama içinde sağ altta bulunan “Ayarlar” butonuna dokunup “Sohbetler” seçeneğine girerek bütün yazışmaların bir yedeğini alabilirsiniz. Yedekleme işleminin tamamlanma süresi, mesaj sıklığı ve içeriğine göre değişiklik gösterebilir.

Şarj Oranının Yeterli Olup Olmadığını Kontrol Etmek

Sıfırlama işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için cihazda yeterli seviyede şarj olup olmadığına dikkat edin. Cihazın şarjı %50’nin altında ise öncelikle cihazı belirli bir süre şarj edip sıfırlama işlemine daha sonra başlayın.

Telefon Sıfırlama Nasıl Yapılır?

Telefon Sıfırlama Nasıl Yapılır?

Telefon sıfırlama (format atma) işlemi akıllı telefonların işletim sistemlerine göre değişkenlik gösteriyor. İşte iOS ve Android telefonları sıfırlamak için uygulamanız gereken adımlar:

Android Telefon Sıfırlama Adımları

  1. İlk olarak telefonu tamamen kapatın.
  2. Ardından “Güç + Ana Ekran + Ses Açma” tuşlarına aynı anda basılı tutun.
  3. Telefon açılırken parmağınızı güç tuşundan çekin.
  4. Açılan ekranda “wipe data / factory reset” seçeneğine gelip, güç tuşuna basın.
  5. Telefonda bulunan veriler silindikten sonra “recovery” menüsüne girin ve ses açma tuşunu kullanarak “reboot system now” seçeneğinin üzerine gelerek güç tuşuna basın.
  6. Bu işlemin ardından telefon yeniden başlatılacaktır. İlk yeniden başlatmanın uzun sürebileceğini hatırlatmak isteriz.

Yukarıdaki adımları kullanarak Android işletim sistemine sahip telefonları rahatlıkla sıfırlayabilirsiniz. Bu adımların haricinde telefonunuzun ayarlar uygulamasına girip “Yedekleme ve Sıfırlama” bölümünden fabrika ayarlarına sıfırlama yapabilirsiniz.

iPhone Telefon Sıfırlama Adımları

  1. iPhone’unuzu sıfırlamak için ilk olarak “Ayarlar” uygulamasını açın.
  2. Ayarlar menüsünde sırayla “Sıfırla” ve “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneklerine dokunun.
  3. İstenen parolaları girin ve “Aygıtı Sil” butonuna dokunun.
  4. Son olarak eski iPhone cihazınızı güvenilir aygıtlar listesinden çıkarın.

Sonuç

Yazımızda yer verdiğimiz telefon sıfırlama adımlarını sırasıyla uygulayarak siz de cihazına sorunsuz bir şekilde format atabilirsiniz. Sıfırlama işlemine başlamadan önce telefonda depoladığınız bilgilerin yedeğini almanızı öneriyoruz.

İlgili Bloglar